AstraZeneca rokotteen käytön tilapäinen keskeyttäminen


THL on päättänyt AstraZenecan koronavirusrokotteen käytön tilapäisestä keskeytyksestä

 

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan Suomessa on ilmoitettu kaksi aivolaskimotukosta 4-10 päivää AstraZenecan koronarokotteen saamisen jälkeen. Molemmilla sairastuneilla henkilöillä on verisuonitukokseen liittyviä lääketieteellisiä riskitekijöitä ja potilaiden tutkimukset ovat yhä kesken.

Aivolaskimotukoksen riskitekijöitä ovat tukosalttiutta lisäävät tilat ja lääkkeet, kuten perinnöllinen tukostaipumus, tupakointi, ehkäisypillerit, raskaus ja synnytys, syöpätaudit ja -lääkkeet, kuivuminen sekä pään alueen vammat ja tulehdukset esim. kartiolisäkkeen tai otsaontelon tulehdus. Yleisimmät aivolaskimotukoksen oireet ovat jatkuva voimistuva päänsärky, johon voi liittyä näköhäiriöitä, kouristuksia tai halvausoireita. (Terveyskirjasto)

Varovaisuusperiaatteen mukaisesti Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päättänyt keskeyttää AstraZenecan rokotteen antamisen Suomessa, kunnes tapauksista on lisää tietoa ja mahdollisen syy-seuraussuhteen olemassaoloa voidaan arvioida. Keskeytys astuu voimaan välittömästi.

Tilanne arvioidaan ensi viikon aikana ja rokotukset AstraZenecan rokotteella jatkuvat aikaisintaan maanantaina 29.3. THL kertoo selvitystyön tuloksista heti, kun uutta tietoa saadaan. Rokotukset muilla koronarokotteilla jatkuvat normaalisti.

 

Ohjeita AstraZenecan rokotteen saaneille

 

Havaitut poikkeukselliset oireet ovat erittäin harvinaisia. Toistaiseksi ei ole varmuutta siitä, liittyvätkö havaitut hyytymishäiriöt rokotukseen.

 

Rokotusajat perutaan automaattisesti viikon 12 osalta. Peruutuksesta lähetämme tekstiviestivahvistuksen.

 

Astra Zenecan koronarokotteen saaneita kehotetaan tarkkailemaan poikkeavan voimakkaita oireita, jotka voivat alkaa vasta yli kolmen vuorokauden päästä rokottamisesta. Hoitoon on hakeuduttava välittömästi, jos saa voimakkaan, selvästi jatkuvasti pahenevan päänsäryn tai erittäin voimakkaasti lisääntyviä mustelmia iholla tai limakalvoilla.

 

https://thl.fi/fi/-/thl-on-paattanyt-astrazenecan-koronavirusrokotteen-kayton-tilapaisesta-keskeytyksesta

 

Karviaisen alueen toimintaohjeet, mikäli epäilet AstraZeneca rokotteen jälkeisiä vakavia oireita

Ota saman päivän aikana yhteyttä:

Ma-to klo 8.00-16.00, pe ja juhlapyhien aattoina klo 8.00-14.00 (arkipyhien aattoina klo 8.00-16.00).

Kiireellinen ajanvaraus Karkkila (09) 4258 2200

Kiireellinen ajanvaraus Nummela (09) 4258 2400

Puhelu ohjautuu takaisinsoittojärjestelmään > Valikosta tulee valita vaihtoehto         kiireellinen.

Terveysaseman aukioloaikojen ulkopuolella ota yhteyttä päivystysavun numeroon 116117.