Äitiyden selvittäminen


Lapsen toiseksi äidiksi voidaan lapsen synnyttäneen ohella vahvistaa nainen, joka yhteisymmärryksessä lapsen synnyttäneen kanssa antoi suostumuksen hedelmöityshoidoista annetuissa laissa tarkoitettuun hedelmöityshoitoon, jonka tuloksena lapsi syntyy. Äitiyden vahvistaminen edellyttää, ettei isyyttä lapseen ole todettu tai vahvistettu tai sitä ei voida todeta tai vahvistaa.

Äitiyden tunnustaminen ennen lapsen syntymää


Tunnustaminen on mahdollista tehdä äitiysneuvolassa, mikäli hedelmöityshoidosta esitetään hedelmöityshoitoklinikan antama todistus ja suostumus hedelmöityshoitoon on annettu 1.4.2019 jälkeen.

Vanhemmat voivat tunnustaa äitiyden ennen lapsen syntymää myös lastenvalvojan luona, mikäli asian hoitaminen ei jostakin syystä onnistu äitiysneuvolassa. Vanhempien tulee saapua lastenvalvojan tapaamiseen yhdessä ja heillä tulee olla mukana voimassa olevat henkilöllisyystodistukset, hoitosuostumus hedelmöityshoitoon sekä neuvolan äitiyskortti (todistus raskaudesta).

 

Äitiyden tunnustaminen lapsen syntymän jälkeen

Jos lapsen äiti ei ole lapsen syntymähetkellä avioliitossa miehen kanssa, Digi- ja väestötietovirasto ilmoittaa viran puolesta avioliiton ulkopuolella syntyneestä lapsesta lapsen kotikunnan lastenvalvojalle. Jos lapsen äitiyttä ei ole tunnustettu raskausaikana, lähettää lastenvalvoja lapsen synnyttäneelle äidille yhteydenotto- ja ajanvarauspyynnön.

Äitiyden selvittäminen edellyttää kummankin vanhemman henkilökohtaista asiointia lastenvalvojalla. Pääsääntöisesti vanhemmat varaavat yhteisen ajan lastenvalvojalle, mutta äitiyden selvittämisen voi panna vireille myös lapsen äiti tai mahdollinen toinen äiti yksin.

Lastenvalvojalla asioidessaan vanhemmilla tulee olla mukana voimassa olevat henkilöllisyystodistukset Hyväksyttäviä asiakirjoja ovat passi (mikä tahansa valtio), Suomen viranomaisen myöntämä muukalaispassi tai pakolaisen matkustusasiakirja, henkilökortti (Suomen, Euroopan talousalueen, San Marinon tai Sveitsin viranomaisen myöntämä) sekä Suomen viranomaisen 1.10.1990 jälkeen myöntämä ajokortti. Vanhemmilla tulee myös olla mukana hoitosuostumus.

Äitiyden tunnustamisen merkitys ja oikeusvaikutukset

Äitiyden vahvistaminen luo oikeudellisesti pätevän sukulaisuussuhteen tunnustaneen äidin ja lapsen välille. Lisäksi lapselle syntyy perintöoikeus tunnustaneen äidin ja tämän sukulaisten jälkeen. Lapselle syntyy oikeus tunnustaneen äidin sukunimeen sekä tapaamisoikeus. Lapselle syntyy oikeus elatukseen täysi-ikäisyyteen asti ja sen jälkeen koulutusavustukseen siihen saakka, kun lapsi on saanut ensimmäisen toisen asteen opiskelunsa päätökseen. Mikäli tunnustanut äiti kuolee lapsen ollessa alaikäinen, lapsella on oikeus saada hänelle kuuluva perhe-eläke ja vakuutuksen perusteella mahdollisesti maksettava eläke.

Äitiyslaki 253/2018