Ajankohtaista koronarokotuksissa


THL suosittelee neljänsiä koronarokoteannoksia 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt (30.12.2021)

  • Tehosteannoksen voi antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 3−4 kuukautta. Voimakkaasti immuunipuutteisilla ihmisillä vakavan taudin riski on muuta väestöä suurempi. Neljäs rokoteannos katsotaan heillä tehosteannokseksi, joka vastaa muun väestön kolmatta annosta.
  • Voimakkaasti immuunipuutteisten neljäs rokoteannos pidentää suojan kestoa ja vahvistaa immuniteettia tilanteessa, jossa omikronvariantti leviää väestössä. Tutkimuksissa on nähty, että neljäs rokoteannos nostaa selkeästi neutraloivien vasta-aineiden määrää voimakkaasti immuunipuutteisilla ihmisillä.

Lähde: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/rokotteet-ja-koronavirus/rokotusjarjestys-ja-covid-19-taudin-riskiryhmat

 

Kolmansien koronarokotteiden ikäryhmät laajenevat Karviaisen alueella (31.12.2021)

Kolmannet koronarokotukset vain ajanvarauksella!

Pyydämme suosimaan sähköistä ajanvarausta https://www.koronarokotusaika.fi/ . Mikäli sähköisessä ajanvaruksessa ei ole aikoja näkyvillä Karviaisen rokotuspisteille, niitä ei ole varattavissa myöskään puhelimitse. Tällöin henkilökunta ei voi vaikuttaa asiaan ja pyydämme, että näissä tilanteissa ei soitettaisi koronarokotuslinjalle takaisinsoittojärjestelmään.

Koronarokotusten 3. ja 4. annokset VAIN AJANVARAUKSELLA! (31.12.2021)

  • Koronarokotusten 1. ja 2. annosten suhteen ei muutoksia > 1. ja 2. annokset ajanvarauksella ja walk in rokotuksissa. Lukuun ottamatta 5-11-vuotiaat riskiryhmät, vain ajanvarauksella!
  • Walk in rokotukset ovat ajanvarauksettomia rokotustapahtumia ja tällöin jonotusaikaa rokotukseen saattaa kertyä.
  • Mikäli sähköisessä ajanvaruksessa ei ole aikoja näkyvillä Karviaisen rokotuspisteille, niitä ei ole varattavissa myöskään puhelimitse. Tällöin henkilökunta ei voi vaikuttaa asiaan ja pyydämme, että näissä tilanteissa ei soitettaisi koronarokotuslinjalle takaisinsoittojärjestelmään.

 

Kaikilla 5-11-vuotiailla on nyt mahdollisuus varata aika koronarokotukseen Karviaisen alueella (31.12.2021)

5-11-vuotiaiden rokotukset vain ajanvarauksella (ei walk in mahdollisuutta).

Pyydämme suosimaan sähköistä ajanvarausta osoitteessa https://www.koronarokotusaika.fi/ 

THL suosittelee koronarokotusta riskiryhmiin kuuluville 5-11-vuotiaille lapsille ja riskiryhmien lisäksi kaikille 5-11- vuotiaille tarjotaan mahdollisuutta varata aika koronarokotukseen. 5–11-vuotiaille annettava koronarokote on BioNTech-Pfizerin Comirnaty, josta lapsille käytetään nimenomaan tälle ikäryhmälle tarkoitettua pienemmän annoksen sisältävää valmistetta. 

THL on laatinut listan 5-11-vuotiaiden riskiryhmistä, riskiryhmien listauksen löydät tästä linkistä 

Ennen ajanvarausta huoltajien on tärkeää tutustua alla listattuihin 5-11-vuotiaiden lasten riskiryhmien rokotuksissa huomioitaviin asioihin 

  • Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi tai nuori ikänsä ja kehitystasonsa perusteella on kykenevä päätöksen tekemään. Koska 5-11-vuotiaat eivät lähtökohtaisesti iänmukaisen kehitystasonsa vuoksi ole kykeneviä itse päättämään rokotuksestaan, tarvitaan koronarokotteen antamiseen lapsen kaikkien huoltajien suostumus. 
  • Suostumus annetaan kirjallisena erillisellä lomakkeella, suostumuslomakkeessa tulee olla kaikkien huoltajien allekirjoitus. Lomake annetaan rokotuspisteellä lasta rokottavalle hoitajalle. Mikäli suostumuslomaketta ei ole mukana, 5-11-vuotiasta lasta ei tällöin rokoteta.
  • Suostumuslomake tulostettavissa täältä: Huoltajan suostumus alaikäisen koronarokotukselle (PDF)

 

THL suosittelee toistaiseksi alle 30-vuotiaille miehille vain Biontech-Pfizerin Comirnaty-koronarokotetta

THL ohjeistaa kuntia tarjoamaan alle 30-vuotiaille miehille ja pojille toistaiseksi ainoastaan Biontech-Pfizerin Comirnaty-koronarokotetta. Pohjoismaisen seurantatutkimuksen mukaan sydänlihastulehduksia ilmenee suhteellisesti enemmän Modernan Spikevax-rokotteen kuin Biontech-Pfizerin Comirnatyn saaneilla, ja riski saada sydänlihastulehdus rokotuksen jälkeen on miehillä suurempi kuin naisilla.
Tutkimuksen mukaan koronarokotettujen sydänlihastulehdukset ovat ylipäätään harvinaisia, ja sydänlihastulehduksia ilmenee jatkuvasti erilaisten infektioiden seurauksena myös rokottamattomilla. Rokotuksen jälkeen havaittuja sydänlihastulehduksia on todettu eniten nuorilla miehillä kahden viikon sisällä toisen mRNA-rokoteannoksen saamisesta. Riski on naisilla ja vanhemmilla miehillä huomattavasti pienempi kummankin mRNA-rokotteen kohdalla.
Modernan Spikevaxia voidaan THL:n suosituksen mukaan tarjota kaikille 30 vuotta täyttäneille sekä alle 30-vuotiaille naisille. Comirnatya voidaan tarjota entiseen tapaan kaikille rokotettaville ikäryhmille. Koronarokotuksen voivat Suomessa saada kaikki 12 vuotta täyttäneet.

Karviaisen alueen toimintamalli alle 30-vuotiaiden miesten ja poikien rokotuksissa

8.10.2021 alkaen Karviaisen alueen rokotuspisteillä annetaan alle 30-vuotiaille miehille ja pojille Biontech-Pfizerin Comirnaty-koronarokotetta.

Ohjeita AstraZenecan Vaxzevria rokotteen saaneille


Havaitut poikkeukselliset oireet ovat erittäin harvinaisia. Toistaiseksi ei ole varmuutta siitä, liittyvätkö havaitut hyytymishäiriöt rokotukseen.

AstraZenecan Vaxzevria koronarokotteen saaneita kehotetaan tarkkailemaan poikkeavan voimakkaita oireita, jotka voivat alkaa vasta yli kolmen vuorokauden päästä rokottamisesta. Hoitoon on hakeuduttava välittömästi, jos saa voimakkaan, selvästi jatkuvasti pahenevan päänsäryn tai erittäin voimakkaasti lisääntyviä mustelmia iholla tai limakalvoilla.

Karviaisen alueen toimintaohjeet, mikäli epäilet AstraZenecan Vaxzevria rokotteen jälkeisiä vakavia oireita

Ota saman päivän aikana yhteyttä:

Ma-to klo 8.00-16.00, pe ja juhlapyhien aattoina klo 8.00-14.00 (arkipyhien aattoina klo 8.00-16.00).

Kiireellinen ajanvaraus Karkkila (09) 4258 2200

Kiireellinen ajanvaraus Nummela (09) 4258 2400

Puhelu ohjautuu takaisinsoittojärjestelmään > Valikosta tulee valita vaihtoehto kiireellinen.

Terveysaseman aukioloaikojen ulkopuolella ota yhteyttä päivystysavun numeroon 116117

Milloin on rokotteen aika sairastetun koronavirustaudin jälkeen?


Sairastettu koronavirustauti suojaa valtaosaa ainakin 6 kuukauden ajan. Tämän takia sairastetun koronavirustaudin jälkeen rokottamisella ei ole kiirettä. Yleensä koronavirusrokote kannattaa antaa noin 6 kuukautta sairastetun koronavirustaudin jälkeen ja tätä aikaväliä noudatamme Karviaisen alueella. Immuunipuutteisilla ja iäkkäillä sairastetun taudin antama suoja voi olla heikompi. Heidän kohdallaan rokote voidaan antaa jo 3kk sairastetun taudin jälkeen. Jos rokotettava saa koronavirustaudin ensimmäisen ja toisen rokoteannoksen välisenä aikana, noudatetaan samaa yllä olevaa periaatetta.