Ajankohtaista koronarokotuksissa


(Päivitetty 6.10.2021)

THL suosittelee toistaiseksi vain Comirnaty-koronarokotetta alle 30-vuotiaille miehille

 

THL ohjeistaa kuntia tarjoamaan alle 30-vuotiaille miehille ja pojille toistaiseksi ainoastaan Biontech-Pfizerin Comirnaty-koronarokotetta. Pohjoismaisen seurantatutkimuksen mukaan sydänlihastulehduksia ilmenee suhteellisesti enemmän Modernan Spikevax-rokotteen kuin Biontech-Pfizerin Comirnatyn saaneilla, ja riski saada sydänlihastulehdus rokotuksen jälkeen on miehillä suurempi kuin naisilla.
Tutkimuksen mukaan koronarokotettujen sydänlihastulehdukset ovat ylipäätään harvinaisia, ja sydänlihastulehduksia ilmenee jatkuvasti erilaisten infektioiden seurauksena myös rokottamattomilla. Rokotuksen jälkeen havaittuja sydänlihastulehduksia on todettu eniten nuorilla miehillä kahden viikon sisällä toisen mRNA-rokoteannoksen saamisesta. Riski on naisilla ja vanhemmilla miehillä huomattavasti pienempi kummankin mRNA-rokotteen kohdalla.
Modernan Spikevaxia voidaan THL:n suosituksen mukaan tarjota kaikille 30 vuotta täyttäneille sekä alle 30-vuotiaille naisille. Comirnatya voidaan tarjota entiseen tapaan kaikille rokotettaville ikäryhmille. Koronarokotuksen voivat Suomessa saada kaikki 12 vuotta täyttäneet.
THL:n tiedote asiasta julkaistaan tänään.

Karviaisen alueen toimintamalli alle 30-vuotiaiden miesten ja poikien rokotuksissa

8.10.2021 alkaen Karviaisen alueen rokotuspisteillä annetaan alle 30-vuotiaille miehille ja pojille Biontech-Pfizerin Comirnaty-koronarokotetta (koskee 1.annoksia ja tehosteita). Jo varattua rokotusaikaa ei tarvitse perua tai muuttaa vaan rokotevalmisteen vaihto tapahtuu rokotuspisteellä ilman ennakkoilmoitusta.

 

Koronarokotteen 3. annokseen oikeutetut ryhmät

Alkuvuodesta rokotetut sosiaali- ja terveysalan henkilöstöön kuuluvat
 • Jotka ovat saaneet 1. ja 2. annoksen alle 6 viikon tehostevälillä.
 • Aikaa toisesta rokoteannoksesta tulee olla vähintään 6 kk.
Alkuvuodesta rokotetut ikääntyneet henkilöt
 • Jotka ovat saaneet 1. ja 2. annoksen alle 6 viikon tehostevälillä.
 • Aikaa  toisesta  rokoteannoksesta tulee olla vähintään 6 kk.
 • Karviaisen alueella ikääntyneille alkuvuonna alle 6 viikon annosvälillä rokotetuille annetaan ensisijaisestai rokotteena BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokotevalmistetta.

Vaikeasti immuunipuutteiset henkilöt, aikaa 2. rokoteannoksesta tulee olla vähintään 2 kk

 • elinsiirto
 • kantasolusiirto
 • vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos
 • immunosuppressiivinen syöpähoito
 • autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä
 • dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta
 • pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV-infektio
 • lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila

Lisätitetoa rokotettavista ryhmistä löydät täältä 

Varotoimena kolmatta annosta ei kuitenkaan vielä rokotusten alkaessa suositella tarjottavaksi alle 30-vuotiaille miehille. THL odottaa vielä lisää tutkimustietoa harvinaisen sydänlihastulehduksen eli myokardiitin riskistä kolmannen annoksen saaneilla.

Suositus kolmansien annosten ikärajasta ei koske niitä, jotka ovat voimakkaasti immuunipuutteisia, sillä heillä vakavan koronavirustaudin riski on huomattavasti suurempi kuin muilla saman ikäisillä.

Katso THL:n tiedote täältä

3. rokotteena tarjotaan ensisijaisesti samaa mRNA rokotevalmistetta, jota rokotettava on saanut 2. annoksena. Tämä asia on huomioitu myös sähköisessä ajanvarauspalvelussa. Mikäli kunnassa ei ole rokotushetkellä tarjolla samaa rokotevalmistetta, voi henkilö halutessaan saada toisen valmistajan mRNA rokotteen. Tämä mahdollisuus on huomioitu ajanvarauksen yhteydessä sähköisesti ja puhelimitse.

 

WALK IN rokotukset tulevilla viikoilla

Karviaisen alueella järjestetään WALK IN rokotustilaisuuksia kaikille 12 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. Tilaisuuteen voi tulla

Katso WALK IN rokotuspaikat ja ajankohdat täältä: https://karviainen.fi/terveyspalvelut/korona/korona-rokotukset/varattavissa-olevien-aikojen-tilanne/

 

Koronarokotuksen tehosterokotuksen aikaistaminen on mahdollista

Voit varata ajan tehosterokotukseen aikavälille, joka on aikaisintaan 6 viikkoa tai viimeistään 12 viikkoa ja 5 päivää ensimmäisen rokotuksen jälkeen.

Pyydämme ottamaan huomioon, että tehosterokotteen saajia on Karviaisen alueella erittäin paljon. Tehosterokotuksen ajankohdan muuttamiseen on tarjolla rajallinen määrä aikoja. 

Jos haluat muuttaa tehosterokotuksesi ajankohtaa:

Saat vaihdettua ajan helpoiten sähköisessä ajanvarausjärjestelmässä osoitteessa koronarokotusaika.fi. Sivuilla on ohje, miten varatun ajan voi siirtää.

  • Vapaat rokotusajat päivittyvät sitä mukaa, kun aikoja siirretään, perutaan tai lisätään. Ruuhkaa voi esiintyä, joten olethan kärsivällinen ja yritä tarvittaessa seuraavana päivänä uudelleen.
  • Mikäli haluat asioida puhelimessa, voit jättää takaisinsoittopyynnön numeroon 09 4258 2100 >Valitse koronarokotus. Ajanvarauksessa on takaisinsoittojärjestelmä ja soitamme sinulle takaisin.

Lisätietoja koronarokotuksista Karviaisessa: https://karviainen.fi/terveyspalvelut/korona/korona-rokotukset/

 

12–15-vuotiaiden lasten ja nuorten koronarokotukset ovat käynnissä Karviaisen alueella

Karviaisen alueella 12–15-vuotiaiden lasten ja nuorten rokotukset tapahtuvat Karviaisen koronarokotuspisteillä.

Nuoren tulee olla täyttänyt 12 vuotta rokotushetkellä.

Lapset ja nuoret rokotetaan mRNA-rokotteella. Karviaisen alueella käytössä on Modernan mRNA rokote. Lisätietoa koronarokotteesta on saatavilla THL:n verkkosivuilla osoitteessa https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/rokotteet-ja-koronavirus .

12-vuotias ja sitä vanhempi voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että hän ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Jos nuori ei halua tai ole kykenevä itse päättämään rokotuksestaan, koronarokotteen antamiseen tarvitaan huoltajien suostumus. Suostumus tehdään erillisellä lomakkeella. Linkki lomakkeeseen: https://www.koronarokotusaika.fi/uudenmaan-asukkaille/

Rokotusten ottaminen on vapaaehtoista ja maksutonta.

 

Modernan rokotetta voidaan jatkossa antaa myös 12-15 vuotiaille

Modernan Spikevax-rokote on tarkoitettu 12 vuotta täyttäneelle ja sitä vanhemmalle. Kansallisen ohjeistuksen mukaan rokotetta tarjotaan tällä hetkellä kaikille 16 vuotta täyttäneille ja 12–15-vuotiaille vakavan koronataudin riskiryhmiin kuuluville.

Karviaisen alueella kaikkien rokotettavien ikäryhmien käytössä on jatkossa Modernan rokotevalmiste uusien rokotussarjojen osalta viikosta 33 alkaen.

Junioritehosterokotteet tullaan rokottamaan samalla rokotevalmisteella kun ensimmäinen annos on annettu.

Lisätietoja THL:n sivuilta: Kenelle Modernan koronavirusrokote annetaan?

 

Koronarokotusten 1. annosten antaminen keskitetään viikosta 27 alkaen Nummela terveysasemalle ja Karkkilan kaupungitalolle.

Viikosta 27 alkaen koronarokotusten 1. annokseen varattavat ajat keskitetään Nummelan terveysasemalle ja Karkkilan kaupungitalolle.

HUOM! Jo varattujen aikojen osalta toimipisteet eivät muutu, keskittäminen koskee vain uusia rokotussarjoja.

Tarkista varaushetkellä rokotuspiste, sillä mahdollisten peruutusten vuoksi aikoja voi vapauta myös muihin toimipisteisiin.

Karviaisen alueen avoinna olevat rokotusajat ja toimipisteet löytyvät sähköisestä ajanvarauksesta osoitteessa www.koronarokotusaika.fi.

 

Rokotuspisteen valinta

Rokotuspisteet Karviaisen alueella ovat Karkkilan kaupungintalolla, Kirkkoniemen koululla ja Nummelan terveysasemalla. Karviaisen alueella rokotukseen oikeutetuilla on mahdollisuus valita rokotusaika miltä tahansa em. rokotuspisteistä.

Toivoisimme autoilevien vihtiläisten mahdollisuuksien mukaan suosivan Kirkkoniemen rokotuspistettä. Näin varmistaisimme julkisilla kulkuvälineillä tai jalan liikkuvien nummelalaisten rokotuspaikan valintamahdollisuuden Nummelan terveysasemalle.

Ohjeita AstraZenecan Vaxzevria rokotteen saaneille


Havaitut poikkeukselliset oireet ovat erittäin harvinaisia. Toistaiseksi ei ole varmuutta siitä, liittyvätkö havaitut hyytymishäiriöt rokotukseen.

AstraZenecan Vaxzevria koronarokotteen saaneita kehotetaan tarkkailemaan poikkeavan voimakkaita oireita, jotka voivat alkaa vasta yli kolmen vuorokauden päästä rokottamisesta. Hoitoon on hakeuduttava välittömästi, jos saa voimakkaan, selvästi jatkuvasti pahenevan päänsäryn tai erittäin voimakkaasti lisääntyviä mustelmia iholla tai limakalvoilla.

Karviaisen alueen toimintaohjeet, mikäli epäilet AstraZenecan Vaxzevria rokotteen jälkeisiä vakavia oireita

Ota saman päivän aikana yhteyttä:

Ma-to klo 8.00-16.00, pe ja juhlapyhien aattoina klo 8.00-14.00 (arkipyhien aattoina klo 8.00-16.00).

Kiireellinen ajanvaraus Karkkila (09) 4258 2200

Kiireellinen ajanvaraus Nummela (09) 4258 2400

Puhelu ohjautuu takaisinsoittojärjestelmään > Valikosta tulee valita vaihtoehto kiireellinen.

Terveysaseman aukioloaikojen ulkopuolella ota yhteyttä päivystysavun numeroon 116117

Milloin on rokotteen aika sairastetun koronavirustaudin jälkeen?


Sairastettu koronavirustauti suojaa valtaosaa ainakin 6 kuukauden ajan. Tämän takia sairastetun koronavirustaudin jälkeen rokottamisella ei ole kiirettä. Yleensä koronavirusrokote kannattaa antaa noin 6 kuukautta sairastetun koronavirustaudin jälkeen ja tätä aikaväliä noudatamme Karviaisen alueella. Immuunipuutteisilla ja iäkkäillä sairastetun taudin antama suoja voi olla heikompi. Heidän kohdallaan rokote voidaan antaa jo 3kk sairastetun taudin jälkeen. Jos rokotettava saa koronavirustaudin ensimmäisen ja toisen rokoteannoksen välisenä aikana, noudatetaan samaa yllä olevaa periaatetta.