Matkustus


Matkustamiseen liittyviä tärkeitä tietoja

Mikäli kuntalaisen on tarpeen matkustaa Suomen rajojen ulkopuolelle on hyvä tutustua huolella ja ajoissa matkustamiseen liittyviin ohjeisiin ja EU-koronatodistuksiin THL:n ja STM:n sivuilla. Tälle sivulle olemme koonneet tärkeitä tietoja ja linkkejä matkustamiseen liittyen.

Finentry ja koronavirustesti

Suosittelemme vahvasti Finentry-palvelun käyttöä saapuessasi Suomeen. Finentry on digitaalinen palvelu, joka sujuvoittaa matkustamista Suomeen sekä maahantuloon liittyvää koronavirustestausta. Tämä palvelu ohjeistaa sinua toimimaan oikein ja turvallisesti.

Jos sinulla ei ole todistusta sairastetusta taudista tai annetuista rokotuksista, suosittelemme, että käyt ensimmäisessä testissä jo ennen Suomeen saapumista.  Palvelun avulla voit esimerkiksi varata aikoja testiin Suomessa.

Palvelun käyttö, sen avulla tehty varaus koronavirustestiin ja itse testi on maksuton.

Finentry-palvelua pääset käyttämään tästä linkistä: https://www.finentry.fi/

Pääset varaamaan koronavirustesti ajan myös tästä linkistä: http://koronabotti.fi

EU-koronatodistukset

EU:n koronatodistus koostuu kolmesta eri todistuksesta:

  • todistus koronarokotuksesta,
  • todistus koronatestituloksesta,
  • todistus sairastetusta koronavirustaudista.

EU:n koronarokotustodistuksen saa toistaiseksi vain Omakannasta. Henkilöt jotka eivät käytä Omakantaa, voivat saada terveydenhuollosta muun todistuksen koronarokotuksesta, tämä tulee pyytää soittamalla terveysaseman takaisinsoittojärjestelmään.

Myöhemmin heinäkuussa terveydenhuollossa otetaan käyttöön palvelu, joka mahdollistaa EU:n koronatodistusten tulostamisen henkilöille, jotka eivät käytä Omakanta-palvelua.

Tarkemmin EU:n koronatodistuksista löydät tästä linkistä: https://www.kanta.fi/koronatodistus?pk_campaign=koronatodistus&pk_source=google&pk_medium=cpc&pk_content=koronatodistus&gclid=EAIaIQobChMIzaHioYHv8QIVEtKyCh3XVwqLEAAYASAAEgKhcPD_BwE

THL ja STM matkustustiedotteet

Löydät tarkemmat tiedot, matkustamiseen liittyvät rajoitteet ja ohjeet THL:n ja STM:n kotisivuilta.

THL: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/matkustaminen-ja-koronaviruspandemia

STM: https://valtioneuvosto.fi/maahantulon-rajoitukset