Ohjeita karanteenin tai eristyksen ajalle


Kun sinut on määrätty karanteeniin tai eristykseen koronavirustartuntojen leviämisen hillitsemiseksi, on tärkeää, että noudatat karanteenin tai eristyksen aikana siihen liittyviä ohjeita, etkä altista ylimääräisiä ihmisiä mahdolliselle tartunnalle.

THL suosituksen mukaan koronavirukselle altistuneiden karanteenin pituus lyhenee 10 vuorokauteen. 

 

Koronavirustartunnan saanut voi nyt itse ilmoittaa mahdollisista altistuneista

HUS on avannut Koronatietoni.fi-sivulle palvelun, jossa koronavirustartunnan saanut voi itse kirjata mahdolliset altistuneet henkilöt ja näin nopeuttaa tartunnanjäljittäjien työtä. 

Koronavirustartunnan saaneelle lähetetään positiivisesta koronanäytevastauksesta tekstiviesti, jossa hän saa ohjeen ilmoittaa mahdollisesti altistuneet henkilöt Koronatietoni.fi-palvelussa.  Palvelu on käytössä HUSin alueella kaikissa kunnissa Helsinkiä lukuun ottamatta. Helsingillä on oma järjestelmänsä altistumisten ilmoittamiseen.

”Palvelussa annetut tiedot ovat hyödyllisiä esitietoja tartunnanjäljittäjille ja ne nopeuttavat tartunnanjäljitystä. Palvelun kautta voi täyttää ne paikat, missä on ollut ja kirjata altistuneiden henkilöiden nimet ja puhelinnumerot sekä muut altistumisiin liittyvät tiedot”, kertoo apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen.

Kun tiedot on syötetty jo ennen tartunnanjäljittäjän soittoa, voidaan ne käydä yhdessä läpi ja täydentää niitä tarpeen mukaan. Tartunnanjäljittäjä vahvistaa altistumiset. Palvelun käyttö edellyttää vahvaa tunnistautumista pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Palvelussa on myös mahdollista asioida toisen henkilön puolesta.

Palvelun osoite on Koronatietoni.fi

 

Mitä karanteeni tai eristys tarkoittaa?

Karanteeni on tartuntatautilain mukainen toimenpide, jolla voidaan hillitä tartuntatautien leviämistä. Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista, sillä osa infektiosairauksista voi tarttua jo ennen varsinaisten oireiden puhkeamista. Karanteenilla estetään mahdollisen tartunnan leviäminen muihin henkilöihin.
Karanteeniin asettaminen ei automaattisesti tarkoita, että olisit saanut tartunnan. Kyseessä on varotoimenpide, jolla rajoitetaan kulkemistasi, kunnes tiedetään, onko virukselle altistuminen aiheuttanut tartunnan. Perheessäsi voi siten olla tilanne, jossa vain yksi jäsen on karanteenissa. Muu perhe voi tuolloin toimia normaalisti. Mikäli sinulle tulee karanteenin aikana oireita, ole yhteydessä sovitusti terveydenhuoltoon.
Eristyksellä puolestaan tarkoitetaan jo tartunnan saaneen potilaan eristämistä terveistä ihmisistä. Eristys voidaan toteuttaa sairaalan ohella myös kotona. Tartuntatautilain (1227/2016) mukaan eristykseen tai karanteeniin voi asukkaita määrätä kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri. Virallinen päätös karanteenista tai eristyksestä lähetetään sinulle erikseen postissa. Mitä eristyksen ja karanteenin aikana saa tehdä ja mitä ei?

 • Karanteeniin tai eristykseen määrätyn henkilön pitää pysytellä kotioloissa. Kotiin ei saa kutsua vieraita eikä lähteä itse kyläilemään tuttavien luokse
 •  Huomatkaa, että perheessänne voi olla myös jäseniä, jotka eivät ole karanteenissa tai eristyksessä. He voivat toimia normaalisti eikä seuraava ohjeistus koske heitä
 • Karanteenissa saa ulkoilla, kunhan ei ole lähikontaktissa toisten ihmisten kanssa. Suosittelemme pitämään ulkoilmassakin vähintään 10 metrin välimatka vastaantuleviin ihmisiin
 • Sisätiloihin, kuten kauppaan, apteekkiin, terveysasemalle, työpaikalle, päiväkotiin, kouluun, kirjastoon, ravintolaan tai yleisötapahtumiin, ei karanteenin aikana saa mennä
 • Ruoka- tai apteekkiostosten tekemisessä kannattaa pyytää apua esimerkiksi sukulaisilta tai naapureilta. Voitte sopia heidän kanssaan ostosten jättämisestä asunnon ulkopuolelle
 • Muista hyvä käsihygienia! Älä koske paljain käsin porraskäytäväsi kaiteisiin tai ovenkahvoihin. Jos viet roskia roskiin tai kirjettä postilaatikkoon, käytä käsineitä koskiessasi luukkuihin tai kahvoihin
 • Yski oikein, eli suojaa yskiessäsi suu puhtaalla nenäliinalla tai yski hihaan. Älä yski sellaisia pintoja päin, joita muut ihmiset voivat koskettaa. Koronavirus tarttuu pisaratartuntana ja elää pinnoilla tutkimusten mukaan jopa useamman päivän
Miten saan tiedon, että olen altistunut koronavirukselle?
 1. Koronavirukselle altistuneeksi ilmoitetuille Karviaisen alueen asukkaille lähetetään automaattisesti tekstiviesti, jossa kerrotaan henkilön altistuneen koronavirukselle. Tekstiviestissä ohjeistetaan altistunutta jäämään karanteeniin ja ilmoitetaan karanteenin kesto. Lisäksi ohjataan altistunut THL sivustolle saamaan lisätietoa karanteenista: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/karanteeni-eristys-ja-karanteenia-vastaavat-olosuhteet .
 2. Karviaisen tartunnanjäljitystiimi kontaktoi Karviaisen alueella asuvat altistuneet yleisen tekstiviestin lisäksi myös puhelimitse soittaen tai lähettämällä tarkemmat karanteeniohjeet sisältävän tekstiviestin.
 • Puhelimessa tai tekstiviestitse ohjeistetaan, miten karanteeniin asetetun tulee toimia, milloin tulee käydä koronatestissä sekä miten karanteenin kestoa voi halutessaan lyhentää.
Miten minun tulee toimia, jos olen altistunut koronavirukselle ja olen halukas lyhentämään karanteenin kestoa?
 1. Karanteenin kestoa voidaan lyhentää käymällä koronatestissä kuuden vuorokauden kuluttua altistumispäivästä (altistumispäivä + 6 päivää).
 2. Mikäli testi on negatiivinen, voidaan karanteeni päättää.
 3. Testi tulee uusia, jos henkilö alkaa myöhemmin oireilla, vaikka aiempi testitulos olisi negatiivinen.
 4. Altistuneen tulee seurata oireita ja pidättäytyä matkustamisesta 10 vuorokauden ajan viimeisen altistumisen jälkeen.
 5. Tartuntatautitiimi harkitsee tietyissä tapauksissa karanteenin pituuden tapauskohtaisesti, joten tartunnanjäljittäjältä saadut ohjeet karanteeni pituudesta saattavat poiketa THL suosituksesta.
Miten tulee toimia, mikäli lyhennän karanteenia, olen käynyt koronatestissä ja tarvitsen karanteenitodistuksen tartuntatautipäivärahaa varten?
 1. Sinun tulee käydä koronatestissä kuuden vuorokauden kuluttua altistumispäivästä (altistumispäivä + 6 päivää).
 2. Sinun tulee odottaa, että saat tiedon negatiivisesta testituloksesta.
 3. Negatiivisen testituloksen saatuasi, lähetä NIMI ja SYNTYMÄAIKA tekstiviestillä numeroon 044 493 2512 (numerossa ei vastata puheluihin) ja info HALUAN LYHENTÄÄ KARANTEENIA sekä VIIMEINEN KARANTEENIPÄIVÄMÄÄRÄ.
 4. Tartuntatautilääkäri tarkastaa testituloksesi tartunnanjäljitysohjelmiston kautta ja sinulle lähetetään postissa karanteenipäätös, joka sinun tulee toimittaa Kelaan.
 5. Karanteenipäätöksiä tehdään keskitetysti. Päätöksen saapumisessa saattaa kulua aikaa.
 6. HUOM! Karanteenipäätöksen tarvitset KELA:a varten vain niissä tilanteissa, kun sinulle on aiheutunut karanteenista ansionmenetystä! Muissa tapauksissa (esim etätyömahdollisuus/koululainen/opiskelija tms) et tarvitse erillistä päätöstä karanteenista.

 

Tartuntatautipäiväraha varmistaa toimeentulon karanteenin ja eristyksen aikana

Tartuntatautipäivärahaa eristyksen ja karanteenin aikana maksaa Kela, jonka antamat ohjeet löytyvät kokonaisuudessaan Kelan sivulta: Tartuntatautipäiväraha. Sivujen kautta voi myös täyttää hakemuksen päivärahasta sähköisesti.
Tarvitset hakemukseen

 • Kunnan tartuntataudeista vastaavan lääkärin antaman päätöksen työstä poissaolosta
 • Lisäksi hakemukseen pitää täyttää työnantajasi yhteystiedot. Kela pyytää työnantajaltasi tiedot ansionmenetyksen määrästä.

Tartuntatautipäiväraha korvaa ansionmenetystä, jos sinut on määrätty olemaan poissa työstäsi, karanteeniin tai eristykseen tartuntataudin leviämisen estämiseksi. Voit saada tartuntatautipäivärahaa, vaikka et ole työkyvytön. Päivärahaa ei makseta esimerkiksi loman ajalta tai jos pystyt tekemään etätyötä eikä ansionmenetystä sen vuoksi synny.