Tietoa koronaan liittyvistä todistuksista 

Todistus sairastetusta koronasta, koronavirustestistä ja koronarokotuksesta (EU-korontatodistus)


(Päivitetty 5.9.2022)

EU:n todistukset koronarokotuksesta, koronavirustestistä ja sairastetusta koronavirustaudista ovat saatavilla Omakannasta.   

EU:n koronatodistus koostuu kolmesta eri todistuksesta:  

  • todistus koronarokotuksesta, 
  • todistus koronatestituloksesta, 
  • todistus sairastetusta koronavirustaudista. 

Koronarokotustodistus näkyy Omakannassa viimeistään viiden vuorokauden sisällä siitä, kun henkilö on saanut rokotuksen.  

Jos todistuksessa näkyvissä tiedoissa on virhe, ota yhteyttä siihen terveydenhuollon toimijaan, josta olet saanut rokotuksen tai jossa koronatesti on tehty. Kanta-palvelut ei voi korjata virheellistä tietoa.  

Mikäli henkilö ei pysty käyttämään omakanta palvelua, EU:n koronatodistus voidaan pyynnöstä tulostaa edellä mainituissa tilanteissa oman terveysaseman toimesta. Tulostuspyyntö tapahtuu ottamalla yhteyttä puhelimitse takaisinsoittojärjestelmään > valitse valikosta korona.   

HUOM!! Matkustajan tulee selvittää kohdemaan kriteerit todistukselle ja testituloksen voimassaololle.    

Lisätietoa osoitteessa https://www.kanta.fi/koronatodistus   

  

Todistus tartuntatautipäivärahaa varten 

Väliaikaisen sairasvakuutuslain muutoksen myötä tartuntatautipäivärahan saaminen ansionmenetyksen korvaamiseksi ei enää edellytä tartuntataudeista vastaavan lääkärin päätöstä työstä poissaolosta, karanteenista tai eristämisestä, vaan se voidaan myöntää myös muunlaisen terveydenhuollon selvityksen perusteella. Lisäksi hakuaikaa on pidennetty 2 kuukaudesta 6 kuukauteen. 

Jos työstä poissaolo koronavirustartunnan vuoksi on alkanut 1.1.2022 tai sen jälkeen, tartuntatautipäivärahahakemuksen liitteeksi käy tartuntatautilääkärin päätöksen sijaan myös muun julkisessa tai yksityisessä terveydenhuollossa työskentelevän 

  • lääkärin todistus luotettavasti todetusta koronavirustartunnasta ja suosituksesta olla pois työstä tartunnan leviämisriskin takia 
  • sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan todistus luotettavasti todetusta koronavirustartunnasta ja suosituksesta olla pois työstä tartunnan leviämisriskin takia. 

Koronavirustartunnan luotettava toteaminen tarkoittaa laboratoriovarmistettua PCR- tai antigeenitestiä. 

  • Kotitestit eivät oikeuta tartuntatautipäivärahan saamiseen  
  • Tartuntatautipäivärahaan oikeuttava sairasloma kirjoitetaan oireiden alusta minimissään 5 vuorokautta. 

Tällä hetkellä julkisen puolen testiin pääsyn kriteerit ovat tiukat, annamme lisätietoja mikäli julkisen puolen kriteereissä tapahtuu muutosta. Tutustu kriteereihin Karviaisen kotisivuilla osoitteessa: https://karviainen.fi/terveyspalvelut/korona/koronatestaus/  

Jos mahdollista suosittelemme käyttämään ensisijaisesti oman työterveyden palveluja PCR-testin ja lääkärintodistuksen saamiseksi.  

Mikäli tarvitset takautuvasti (1.1.2022 alkaen) lääkärintodistusta sairastetusta koronatodistuksesta olethan yhteydessä:  

  • Soittamalla terveysasemalle valitsemalla takaisinsoittojärjestelmästä korona-asiat  
  • Mikäli PCR-testi on tehty, ilmoitathan työssä poissaolon päivämäärät.  

Lisätietoja:  

Kelan sivuilta: https://www.kela.fi/tartuntatauti 

 

Mikäli sait koronatestistä tuloksen “raja-arvo”? 

EU:n koronatodistus ei muodostu Omakantaan, jos koronavirustestin tulos on heikko positiivinen. Testituloksena voi tällöin lukea esimerkiksi ”jäljitä” tai ”raja-arvo”. 

Raja-arvon saaneen henkilön katsotaan olevan koronaviruspositiivinen. Heikkoa positiivista löydöstä pidetään samana kuin positiivista löydöstä. 

Mikäli olet saanut tällaisen tuloksen, sinun ei ole tarpeen mennä uuteen koronatestiin.