Karanteeni


Virallinen karanteeni on tartuntatautilääkärin viranomaispäätös. Tartuntatautilääkäri voi määrätä oireettoman henkilön karanteeniin, jos tämä on altistunut yleisvaaralliselle tartuntataudille eli ei ole itse sairastunut koronaan. Virallista karanteenia ei voi lyhentää koronatesteillä.

Karanteeniin asetettu tai karanteeniin asetettua lasta hoitava henkilö saattaa olla oikeutettu KELAn tartuntatautipäivärahaan, mikäli hänellä on karanteenista johtuvaa ansionmenetystä.  Tätä varten henkilöstä, joka on karanteenissa, tehdään karanteenipäätös mahdollisimman pian karanteenin alussa. Lapsen kyseessä ollessa todistus tulee aina lapsen nimellä. Karanteenipäätös lähetetään postitse kotiin, tämän vuoksi päätöksen saapuminen voi kestää n. 1-2 vk

Eristys


Eristys tarkoittaa, että yleisvaarallista tarttuvaa tautia sairastava henkilö eristetään terveistä. Tällä halutaan välttää mahdolliset jatkotartunnat. Tartuntatautilääkäri tekee eristysmääräyksen ja kertoo erityksen pituuden. Eristyksen pituus määräytyy oireiden mukaan, eristyksen purkaminen vaatii 2 oireetonta päivää.
Eristykseen asetettu tai eristykseen asetettua lasta hoitava henkilö saattaa olla oikeutettu KELAn tartuntatautipäivärahaan, mikäli hänellä on eristyksestä johtuvaa ansionmenetystä. Tätä varten henkilöstä, joka on eristyksessä, tehdään eristyspäätös siinä yhteydessä, kun eristys päästään purkamaan. Lapsen kyseessä ollessa todistus tulee aina lapsen nimellä. Eristyspäätös lähetetään postitse kotiin, tämän vuoksi päätöksen saapuminen voi kestää n. 1-2 vk.

Tartuntatautipäiväraha


Tartuntatautipäiväraha korvaa ansionmenetystä, jos tartuntataudeista vastaava lääkäri on määrännyt sinut olemaan poissa työstäsi, karanteeniin tai eristykseen tartuntataudin leviämisen estämiseksi.

Tartuntapäivärahaan ei ole oikeutta esimerkiksi jos

  •  teet työsi etätyönä eikä ansionmenetystä synny
  •  olet lomalla, eikä ansionmenetystä siksi synny
  •  olet muusta syystä, esimerkiksi sairausloman vuoksi, poissa työstä eikä ansionmenetystä siksi synny
  • olet omaehtoisessa karanteenissa esimerkiksi työnantajan, opiskelupaikan tai hallituksen suosituksesta.
  • odotat covid-19-testin tulosta kotona, eikä sinulla ole tartuntatautilääkärin päätöstä karanteenista.

Lisätietoa tartuntatautipäivärahasta (Kela)

Todistus sairastetusta koronasta, koronavirustestistä ja koronarokotuksesta (EU-korontatodistus)


EU:n todistukset koronarokotuksestakoronavirustestistä ja sairastetusta koronavirustaudista ovat saatavilla Omakannasta 

EU:n koronatodistus koostuu kolmesta eri todistuksesta: 

·    todistus koronarokotuksesta, 

·    todistus koronatestituloksesta, 

·    todistus sairastetusta koronavirustaudista. 

Koronarokotustodistus näkyy Omakannassa viimeistään viiden vuorokauden sisällä siitä, kun henkilö on saanut rokotuksen. 

Jos todistuksessa näkyvissä tiedoissa on virhe, ota yhteyttä siihen terveydenhuollon toimijaan, josta olet saanut rokotuksen tai jossa koronatesti on tehty. Kanta-palvelut ei voi korjata virheellistä tietoa. 

Mikäli henkilö ei pysty käyttämään omakanta palvelua, EU:n koronatodistus voidaan pyynnöstä tulostaa edellä mainituissa tilanteissa oman terveysaseman toimesta. Tulostuspyyntö tapahtuu soittamalla terveysaseman takaisinsoittojärjestelmään > valitse valikosta korona 

HUOM!! Matkustajan tulee selvittää kohdemaan kriteerit todistukselle ja testituloksen voimassaololle.   

 

Lisätietoa osoitteessa https://www.kanta.fi/koronatodistus