Kohdunkaulan syövän joukkotarkastukset


Perusturvakuntayhtymä Karviaisen väestön kohdunkaulan syövän joukkotarkastukset toteutetaan HUS:n laboratorioliikelaitoksen (HUSLAB) toimesta. Seulonta perustuu 30 vuotta täyttäneillä ja sitä vanhemmilla naisilla ensisijaisesti papilloomavirusta osoittavaan HPV-testiin nykyisen Papa-testin sijaan. Alle 30-vuotiailla seulonta perustuu edelleen Papa-testiin. Seulontaan kutsutaan 25–65-vuotiaat naiset 5 vuoden välein.

Kaikille tutkittaville lähetetään henkilökohtaiset kutsukirjeet kotiin. Kutsu sisältää ohjeen seulontatutkimuksen ajanvaraukseen. Näytteenotto tapahtuu HUS-Lab toimipisteissä. Ota seulontakäynnille mukaan KELA-kortti tai muu henkilötodistus ja kutsun mukana postitse saamasi paperinen Kohdunkaulasyövän seulontalomake TÄYTETTYNÄ.

Lisätietoa HUSLAB:n suorittamasta papaseulontatutkimuksesta.

Jos sinulla on turvakielto, HUSLAB ei saa osoitetietojasi Väestörekisterikeskuksesta kutsujen lähettämistä varten. Sinun tulee itse varata aika HUSLABin ohjeiden mukaan.

Seulontamammografiat


Suomen Terveystalo Oy:n suorittama mammografiaseulonta Karkkilassa 7.12.2022 – 21.12.2022

Tutkittavat ikäluokat ovat 1954, 1956, 1958, 1960, 1962, 1964, 1966, 1968, 1970 ja 1972 syntyneet naiset.

Jokainen kutsuttava saa kotiin henkilökohtaisen kutsukirjeen, jossa ilmoitetaan tutkimuksen aika ja paikka sekä ohjeet ajan muutokseen. Ajanvaihdot Terveystalo puhelimitse ti – pe klo 9-16, puh. 045 7734 9976. Ajanvaihto on mahdollista myös internetissä kutsun ohjeiden mukaisesti.

Lisätietoa Suomen Terveystalo Oy:n suorittamasta seulontamammografiatutkimuksesta.

Jos asiakkaalla on turvakielto, hänen tulee itse olla yhteydessä ajanvaihtonumeroon, koska turvakiellon omaavista Joukkotarkastusrekisteri ei toimita tietoja seulontaa varten.

 

Paksusuolensyövän seulonta

Suolistosyövän seulonta käynnistyy vuoden 2022 aikana.  Seulonta koskee ensimmäisenä vuonna 60–68-vuotiaita. Vähitellen seulonta laajenee ikäryhmittäin niin, että ohjelma ulottuu koko kohdeväestöön eli kaikkiin 56–74-vuotiaisiin vuodesta 2031 alkaen. Seulontaan kutsutaan kahden vuoden välein aina niinä vuosina, kun kutsuttava täyttää parillisia vuosia.

Seulontatesti on ulosteen veritesti (FIT), jolla etsitään piilevää verta ulosteesta. Seulottava saa kotiin kirjeen, jossa on kutsu seulontaan, testi, tietoa seulonnasta ja ohjeet näytteenottoon. Ulostenäyte otetaan itse wc-käynnin yhteydessä ja postitetaan laboratorioon analysoitavaksi. Seulontakutsun mukana on palautuskuori, jonka postimaksu on maksettu.

Seulontatestin tulos tulee kotiin postitse.  Mikäli seulontatestistä tulee positiivinen tulos, toimi vastauskirjeessä saadun ohjeen mukaan. Jatkotutkimuksena on useimmiten paksusuolen tähystys eli kolonoskopia.

Seulontaan osallistuminen on seulottavalle maksutonta.

 

Sinisellä taustalla merkityt ikäryhmät kutsutaan kyseisenä vuonna suolistosyövän seulontaan.