Ukrainan tilanne: kysymyksiä ja vastauksia

Ukrainan sodan aiheuttama kriisitilanne ja siitä kertovat uutiset ja viestit voivat aiheuttaa ahdistusta ja epätietoisuutta kaiken ikäisille. Kokosimme vastauksia useimpiin tilannetta koskeviin kysymyksiin. Tietoja päivitetään tarpeen mukaan. Tämän sivun lopusta löydät myös linkkejä tiedotteisiimme.

Miten kunta varautuu auttamaan tänne tulevia sotaa pakenevia henkilöitä?

Kunta kartoittaa hätämajoitustiloja ja pyrkii toimimaan apuna Perusturvakuntayhtymä Karviaisen, Maahanmuuttoviraston sekä paikallisten toimijoiden välillä. Maahantulijoille varaudutaan järjestämään tarvittavia palveluja.

Mistä saan tietoa kunnan palveluista Ukrainasta paenneille?

Mikäli sinulla on maahantuloon, auttamiseen tai muita kriisiin liittyviä kysymyksiä, joihin et tältä sivulta löydä vastausta, voit olla yhteydessä:

  • Vihdin kunta, maahanmuuttopalvelut – virpi.ojanen (at) vihti.fi, puh. 044 042 1730
  • Karkkilan kaupunki, maahanmuuttopalvelut – terhi.joensuu (at) karkkila.fi, puh. 044 467 5518

Saako Vihdissä/Karkkilassa palveluita ukrainan kielellä?

Viranomaisasioinnissa voidaan käyttää apuna ukrainan kielen tulkkia.

Mistä saan ajankohtaista tietoa pakolaisasioihin liittyen?

Suomen Maahanmuuttovirasto Migrin verkkosivuilta saa ohjeita ja neuvoja siitä, kuinka on hyvä toimia vieraaseen maahan tullessa. Tietoja on tarjolla sekä suomeksi että englanniksi. Sivuilla myös neuvoja Ukrainan tilanteeseen liittyen muun muassa turvapaikanhausta, oleskeluluvasta, avustuksista, lahjoituksista ja auttamisesta.

Maahanmuuttovirasto Migri: Usein kysyttyä Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan

Mitä tarkoittaa tilapäinen suojelu?

Ukrainasta paenneiden auttamiseksi EU:ssa on otettu käyttöön tilapäisen suojelun direktiivi. Sen mukaan Ukrainasta tulleet pakolaiset saavat vuoden tai korkeintaan kolmen vuoden tilapäisen, työntekoon oikeuttavan oleskeluluvan kaikkialla EU:ssa. Tilapäinen suojelu avaa oikeuden lapsille koulunkäyntiin ja kiireelliseen ja välttämättömään terveydenhuoltoon.

Valtioneuvoston tiedote 7.3.2022: Valtioneuvosto päätti Ukrainasta paenneiden tilapäisen suojelun kohderyhmästä

Migrin tiedote 7.3.2022: Suomi myöntää Ukrainasta paenneille tilapäistä suojelua – käytössä ensimmäistä kertaa

Migrin tiedote 9.3.2022: Kuka voi saada tilapäistä suojelua?

Miten toimin, kun olen saapunut Ukrainasta Vihtiin/Karkkilaan ja järjestän majoituksen itse?

Kun rekisteröidyt poliisiviranomaiselle turvapaikanhakijaksi, tällä hetkellä sinut ohjataan ilmoittautumaan vastaanottokeskukseen Vantaalle. Saat väliaikaisen henkilökortin ja vastaanottokeskuksen kautta sinulle kuuluvat vastaanottopalvelut, kuten kiireellisen ja välttämättömän terveydenhuollon sekä mahdollisen vastaanottorahan, jos olet siihen oikeutettu. Yksityismajoituksen mahdolliset kustannukset on korvattava itse.

  • Lohjan poliisi, Postikatu 3 B, 08100 LOHJA, ma-pe 9-16:15
  • Espoon poliisi, Nihtisillankuja 4, 02630 ESPOO, ma-pe 8-16:15

Maahanmuuttoviraston ohjeita: Toimintaohjeita, jos saavut Ukrainasta Suomeen

Miten järjestetään kuntaan tulevien ukrainalaisten majoittaminen?

Turvapaikanhakijoiden majoittamisesta vastaa Suomen maahanmuuttovirasto Migri. Kun saapuja on jättänyt hakemuksen poliisille, hänet ohjataan vastaanotto- tai hätämajoituskeskukseen tai hän siirtyy sopimaansa yksityismajoitukseen.

Osa Ukrainasta tulevista majoittuu sukulaisten ja ystävien luona ilman minkään virallisen tahon apua. Biometrisen passin kanssa matkustavilla on vapaa oikeus oleskella Suomessa enintään 3 kuukautta ilman viisumia.

Kotimajoittaja tai sitä harkitseva voi saada ohjeita ja tukea Kotimajoitusverkoston verkkosivuilta osoitteesta www.kotimajoitusverkosto.fi. Myös yksityismajoitustoimintaa koskevat Migrin ohjeet.

Millaisia sosiaali- ja terveyspalveluita ukrainalaisten on mahdollista saada?

Oikeutta kunnan palveluihin määrittää henkilön oleskelustatus. Kaikilla kunnan alueella oleskelevilla on kuitenkin oikeus välttämättömiin sosiaali- ja terveyspalveluihin. Turvapaikanhakijoille palvelut järjestetään vastaanottokeskuksen kautta.

Kela 4.3.2022: Ukrainan tilanteen vuoksi Suomeen saapuvien oikeus sosiaaliturvaan

Valtioneuvoston tiedote 7.3.2022: Valtioneuvosto päätti Ukrainasta paenneiden tilapäisen suojelun kohderyhmästä

Mitä teen, jos tuon ukrainalaisia Suomeen?

Ohjaa heitä ilmoittautumaan rajaviranomaisille tai poliisille, jos saapuja hakee Suomesta turvapaikkaa. Varmista, että heillä on pääsy sovittuun majoitukseen.

Maahanmuuttovirasto Migri pyytää, että heille ilmoitetaan vapaaehtoisilla kuljetuksilla saapuvista ukrainalaisista.

Maahanmuuttoviraston tiedote 3.3.2022: Ilmoita Ukrainasta saapuvien kuljetuksista Maahanmuuttovirastolle ennakkoon

Maahanmuuttoviraston ohjeita: Toimintaohjeita, jos saavut Ukrainasta Suomeen

Miten yksittäiset henkilöt ja yritykset voivat auttaa Ukrainaa ja ukrainalaisia?

Venäjän hyökkäys Ukrainaan järkyttää myös meillä Suomessa, ja moni haluaa olla mukana auttamassa jollakin tavoin. Kokeneiden kotimaisten ja kansainvälisten avustusjärjestöjen kautta voi antaa tukensa rahalahjoituksella nopeasti ja helposti. Tällaisia toimijoita ovat muun muassa: Suomen Punainen Risti, YK:n pakolaisjärjestö UNHCR, Unicef, Pelastakaa Lapset ja Kirkon Ulkomaanapu. Tilanteissa, jossa apua tarvitsevat kymmenet tuhannet tai jopa sadat tuhannet ihmiset, kokeneilla avustusjärjestöillä on paras kyky hankkia nopeasti tarvittava materiaalinen tuki apua tarvitseville. Järjestöillä on myös laaja asiantuntemus paikallisista olosuhteista sekä niiden keskellä toimimisesta. Jos haluat lahjoittaa omaa aikaasi, sen voi tehdä esimerkiksi toimimalla rahankeräystä tekevän järjestön lipaskerääjänä.

Vihdin seurakunnan Nummelassa toimivan Toivon paikan maaliskuun tuotto lahjoitetaan Kirkon ulkomaanavun Ukraina-keräykseen.

Tällä hetkellä tavaralahjoituksille ei ole käynnissä Ukrainaan liittyvää erilliskeräystä.

Suomen Punainen Risti auttaa Ukrainassa

Mihin voi ottaa yhteyttä, jos sota Ukrainassa ahdistaa ja tarvitsen tukea?

Vakavissa traumaattisissa kriiseissä ja välittömän sosiaaliavun tarpeissa voit olla yhteydessä Sosiaali- ja kriisipäivystykseen puh. 09 816 42439 (24h).

Suomen Mielenterveys ry:n kriisipuhelin päivystää suomeksi 24/7 numerossa 09 2525 0111. Ruotsinkielinen linja 09 2525 0112, arabiankielinen linja 09 2525 0113 päivystysaikoina.

Nuorille suunnattu Sekasin-chat auki joka päivä: ma-pe klo 9-24, la-su klo 15-24: sekasin.fi

Aikuisille suunnattu Tukinetin Solmussa-chat auki ma-to klo 15-19: tukinet.net

Kriisikeskukset ympäri Suomen antavat keskusteluapua kasvokkain ja etäyhteyksin: mieli.fi/kriisikeskusverkosto

Mieli.fi – Kriisityön asiantuntijan vinkit, kun puheet sodasta huolestuttavat

Kriisin käsitteleminen lapsen kanssa: MLL – Lapsi uutistulvassa